Nieuwe distributiecentra worden vaak al opgeleverd met zonnepanelen. Maar veel oudere daken zijn nog leeg, omdat men denkt een te slecht dak te hebben. Er zijn echter ultralichte panelen die op de meeste distributiecentra wél kunnen.

Deze ultralichte panelen leveren misschien iets minder kWh op per m2, maar je kunt wel bijna het hele dak gebruiken, want je hoeft geen open rijen te houden vanwege de schaduw, zoals bij ‘normale’ opstaande panelen op een plat dak. Op dit moment schijnt vooral de verzekering roet in het eten te gooien. Wellicht dat overheden een rol kunnen vervullen om die barrière weg te nemen door garant te staan of afspraken met verzekeraars te maken.

Er is voor elk dak een geschikte oplossing.

Powerfoil en Solarge

We geven een voorbeeld van twee relatief jonge Nederlandse bedrijven die lichte zonnepanelen maken voor daken die het gewicht van 10 kilo per m2 van standaard panelen niet kunnen dragen. HyET Solar produceert buigbare dunne-filmpanelen (Powerfoil) en Solarge maakt ‘stijve’ lichtgewicht panelen. De Powerfoil is ultralicht, ongeveer 0,6 kilo per m2, en kan op gebogen oppervlakken. Solarge vervangt het standaard paneel. Het is wat zwaarder, 4 kilo per m2, en heeft een iets hogere opbrengst, en het is circulair. Kortom: er is voor elk dak een geschikte oplossing.

Het dak van IKEA in Duiven ligt vol dunne-filmpanelen van HyET Solar. Deze lichte panelen zijn zeer geschikt voor dit dak dat niet veel gewicht kan dragen.