Panelen op daken zijn in de meeste gevallen vergunningsvrij. Als je panelen aan een muur of wand wilt hangen, dan is een vergunning van de gemeente noodzakelijk. Mede daarom gebeurt dat misschien niet zo vaak. Ook levert het iets minder stroom op dan onder een hoek van 30 graden op een dak. Maar er komt nog steeds een flinke hoeveelheid stroom van een muur, meer dan in het algemeen wordt gedacht.

Uit instralingstabellen met een veiligheidsmarge van 90% volgt voor een verticale muur en oriëntatie ten opzichte van de zon:
Zuid 66% van de maximale opbrengst
Zuidoost 63% van de maximale opbrengst
Zuidwest 61% van de maximale opbrengst

Voor zonnepanelen op gevels zijn er mooie oplossingen in allerlei kleuren en van verschillende materialen.

Het is de moeite waard om vaker naar verticale oppervlakken te kijken. Er zijn tegenwoordig mooie oplossingen in allerlei kleuren en van verschillende materialen.

Er zijn zonnepanelen die op stenen lijken en daardoor van een afstand totaal niet opvallen. Er zijn ook effen zwarte zonnepanelen die er niet meteen uitzien als een zonnepaneel, maar die wel tot een energieleverend gebouw kunnen leiden. Op de volgende bladzijde staan voorbeelden van verschillende typen gevel-zonnepanelen.

Op 100 m2 gevel past 5.800 Wattpiek (Wp) en dat levert tussen zuidoost en zuidwest 3.100 kWh per jaar aan duurzame stroom. Als je gevels efficiënter kunt beplakken met kleinere gevelpanelen, dan past er wel meer op dan 58 Wp per m2.

Er zijn zonnepanelen die het uiterlijk hebben van de gevel, zodat ze niet opvallen. Bijvoorbeeld de bakstenen. Andere zijn juist blikvangers door hun kleuren en vormgeving. Solar Visuals maakt ze allemaal.

Ook op hoogbouw is het mogelijk om gevels vol te hangen met zonnepanelen. Een zonnegevel levert veel meer stroom op dan de meeste mensen denken.