In tegenstelling tot windmolens maken de initiatieven Kitepower en Ampyx Power geen gebruik van wieken, maar van vliegers of kleine vliegtuigjes om duurzame energie op te wekken. Deze vliegers zijn vrijwel geluidloos en maken hoog in de lucht in de vorm van een acht vele gecontroleerde bochten. Het snoer waaraan de vlieger of het vliegtuigje vastzit, zorgt dat de opgewekte duurzame energie naar beneden wordt getransporteerd. Beide initiatieven werden geïnspireerd door Wubbo Ockels aan de TU Delft.

Kitepower ontwikkelt nu een 100 kWh-systeem dat voor 2030 commercieel beschikbaar moet zijn. Voor 2024 wil Ampyx Power klaar zijn met modellen van 2,36 MW, waarbij de kosten vergelijkbaar zijn met die van een reguliere windturbine. Vermoedelijk is ook deze in 2030 commercieel beschikbaar.

Veel mensen vinden ‘vliegers’ minder lelijk. Ook kunnen de vliegers makkelijker verplaatst worden. Ze zijn niet permanent aanwezig. Ze zitten hoger in de lucht, waar meer wind is en dus meer rendement. Toch moet ook bij deze vorm van windenergie goed gekeken worden naar waar en wanneer het kan zonder dat mensen of dieren er te veel last van hebben. Het is de moeite waard om deze Nederlandse bedrijven een thuismarkt te geven om verder te kunnen opschalen.

Ampyx Power ontwikkelt vliegtuigjes om duurzame energie mee op te wekken. Dit gebeurt hoog in de lucht waar meer wind is. Ze zijn vrijwel geluidloos.
Foto: Branko de Lang